În comuna Berevoeşti se poate orice! Acum aproximativ o lună, primarul suspendat din PNL, Fănel Proca, a depus o listă de 1.200 de semnături la Prefectura Argeş pentru organizarea de referendum privind dizolvarea Consiliului Local. Potrivit prefectului Marcel Proca, lista a trecut prin verificarea celor de la Evidenţa Populaţiei, care au transmis că totul e în regulă. Culmea este că pe această listă nu numai că apar aceleaşi semnături de patru sau cinci ori, dar şi persoane decedate sunt semnatare ale acestui document!

Rezultatul controlului Prefecturii, contestat de consilieri
După ce a luat cunoştinţă de problemele din Consiliul Local Berevoeşti, prefectul Marcel Proca a dispus imediat un control, din care a rezultat că starea de sănătate a primarului Fănel Proca e bună, aşa încât poate să conducă în continuare comuna. Rezultatul este contestat de consilieri, ei motivând nu numai că primarul vine doar la şedinţele de CL, dar şi că şoferul său are drept de semnătură, iar consilierul personal al primarului, Cornel Chiţu, este incompatibil cu funcţia de consilier local. "Potrivit rezultatului controlului, domnul Chiţu îndeplineşte legal această funcţie, însă legea spune altceva...", susţine Robert Badea, preşedintele Comisiei de Abuzuri din CL Berevoeşti.

Nereguli grave pe lista cu semnături
Consilierii berevoeşteni PNL susţin că totul este cusut cu aţă albă şi că PSD ar avea tot interesul ca în comună să aibă loc alegeri anticipate. Mai mult, aceştia contestă lista de semnături, spunând că este imposibil ca 1.200 de localnici să îi dea susţinere primarului Fănel Proca. O parte dintre consilierii locali au obţinut chiar copii xerox ale tabelelor cu semnături strânse de oamenii primarului, necesare pentru organizarea acestui referendum. La o primă analiză, persoane care apar doar cu numele, fără date personale, sau persoane care semnează de patru sau cinci ori sunt doar câteva dintre absurdităţile acestui document. La o verificare mai atentă, consilierii au observat că şi persoane decedate de ani de zile au semnat pentru referendum la Berevoeşti! Mai mult, sunate prin sondaj, câteva persoane de pe listă spuneau că au venit oameni de la Primărie să le ceară semnătura pentru reabilitare de drumuri sau ca să li se construiască gard. Alţi localnici susţin că nu au semnat niciodată pe această listă şi nu au idee cum apar ca semnatari. Localnicii păcăliţi sunt dispuşi să declare în instanţă că nu au semnat pentru organizarea de referendum în vederea dizolvării Consiliului Local. Consilierii mai spun că este ilegală organizarea acestui referendum până când instanţa nu va soluţiona contestaţia depusă de ei privind lista de semnături.

Prefectul a semnat ordinul pentru referendum
Cu toate acestea, la sfârşitul săptămânii trecute, prefectul Marcel Proca a semnat dispoziţia prin care la Berevoeşti va fi organizat referendumul. Proca a explicat de ce a luat această decizie, motivând că era singurul mod prin care putea să facă pace între consilieri şi primar: "Am semnat acest ordin pentru că, pur şi simplu, altă cale să deblochez conflictul de la Berevoeşti nu am găsit! A fost singura măsură pe care mi-o permitea legea. Corpul de control al Instituţiei Prefectului a verificat dacă primarul este apt să îşi exercite atribuţiile, iar concluziile au arătat că da. De asemenea, am încercat să mediez acest conflict. Am fost chiar la Ziua Comunei, dar nu am găsit nici primarul şi nici consilierii locali. Ca atare, am dat curs acestei solicitări a primarului, sperând că, astfel, populaţia va decide cine are sau nu dreptate. Nu ştiu despre această situaţie cu tabelul de semnături. Noi am solicitat de la Evidenţa Populaţiei să ne transmită dacă sunt probleme în privinţa lor, dar nu au confirmat. Nu ştiu nici dacă există acea plângere la Parchet. Voi verifica însă şi voi cere informaţii dacă această plângere există şi în ce măsură ar putea afecta organizarea acestui referendum. Oricum, va mai dura aproximativ două luni de acum încolo până când va putea fi organizat. Din ce mai ştiu, există şi o comisie a Consiliului Local care verifică activitatea primarului, dar nici de la această comisie nu am primit vreun răspuns. Mă voi informa şi voi vedea care este situaţia şi dacă intervin modificări. Deocamdată, vă spun încă o dată, aceasta a fost singura soluţie pe care am identificat-o, din punct de vedere administrativ, pentru a debloca  activitatea de la Berevoeşti. Nu este o decizie politică, pentru că nici nu puteam să dau o asemenea decizie. Acolo sunt două tabere care nu pot ajunge la nicio înţelegere şi afectează activitatea administrativă din comună. Trebuia găsită o soluţie, sper să fie cât mai bună, deşi nu garantează, nici dacă va fi organizat referendumul şi nici măcar dacă vor fi organizate alte alegeri, că în administraţia de la Berevoeşti activitatea va intra pe un făgaş normal", a precizat prefectul.