Gogu Davidescu are “marfă” nouă pentru DNA
După jaful făcut în Pădurea Trivale, cu împroprietăririle ilegale făcute pe circa 400 ha, un alt mare jaf forestier a ieşit recent la iveală, în urma controalelor făcute de noua conducere a Direcţiei Silvice Piteşti. Printr-o serie de învârteli incredibile, l-a care şi-au dat concursul şeful ocolului silvic Aninoasa, Viorel Dode, primarul din Berevoieşti, Fănel Proca, alias Toacă, dar şi altă lume bună cu aplecare spre prăduială, nu mai puţin de 66,5 ha de pădure seculară de stat încă din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu arborete de fag de mari dimensiuni, vechi de peste 160 de ani (cu diametre de 60 cm şi înălţimi de peste 30 m), s-au trecut dintr-un condei în proprietatea unei anume doamne Alina Hubert. Ce-ar fi rău în asta? O nimica toată. Decât că femeia n-avea dreptul să primească decât vreo 4 ha, nicidecum 66,5 ha. Toată afacerea l-a scos din sărite pe directorul Direcţiei Silvice Piteşti, Gheorghe Davidescu, care apreciază că faptele şefului de ocol Viorel Dode, acompaniat de ceilalţi care i-au dat o mână de ajutor, vor reprezenta o nouă „marfă” bună de studiu pentru DNA.

Povestea începe după apariţia Legii 1/2000, când unui fost proprietar de pădure, Vasile Baciu, i s-au restituit 4 ha de pădure la Aninoasa, în baza unui document din perioada deposedărilor făcute în 1948. Omul a murit în anul 2004, aşa încât fiica sa, Alina Hubert, a preluat drepturile sale şi, după apariţia Legii 247/2005, prevalându-se pe un act provenit din 1920, care nu conţinea date exacte despre mărimea suprafeţei pe care o avea străbunicul său, a făcut cerere la comisia locală şi judeţeană de fond funciar prin care solicita nici mai mult nici mai puţin decât 46 ha de pădure la Aninoasa. O cifră care n-avea în spate niciun fundament, ci doar o apreciere „ochiometrică”. Pe bună dreptate, comisia locală şi cea judeţeană i-au respins cererea, dar femeia nu s-a lăsat şi le-a dat în judecată. În acest moment intră în scenă expertul Petre Boariu, care a apreciat mărimea suprafeţei neprecizate în actul din 1920, la 66,5 ha, mai mult chiar decât ceruse doamna Hubert. Şi uite aşa, dintr-un condei, în cele 4 ha obţinute iniţial, au fost „înghesuite” nu mai puţin de 66,5 ha. Pe baza expertizei făcute de Boariu, a cărei superficialitate a fost bine calculată, omiţând o serie de elemente evidente care ar fi trebuit să-l pună pe gânduri că suprafaţa n-avea cum să fie atât de mare (cum ar fi preţul mic cu care aceasta fusese cumpărată şi vecinătăţile), instanţa de judecată a luat de bun raportul şi a dispus retrocedarea celor 66,5 ha.

Intră în scenă Dode şi Toacă

Din acest moment intră în scenă şeful ocolului Aninoasa, Viorel Dode, care, ajutat şi de primarul Fănel Proca din Berevoieşti, s-au asociat în vederea punerii în posesie, prin procesul verbal nr 39/8.04.2008, a 66,5 ha de pădure seculară de fag, aflată în proprietatea statului încă de pe vremea lui Cuza. N-a contat că existau zone libere pe vechiul amplasament din Vlădeşti, a contat doar să se prăduiască cumva frumuseţea de pădure pe care puseseră ochii Dode şi Toacă. Împreună cu proprietara, cu toţii s-au pus de acord cum să regizeze trebuşoara, iar lucrurile au mers apoi şnur. Odată pădurea primită, la dispoziţia lui Dode s-a marcat şi s-a exploatat până la sfârşitul anului 2008 un volum de aproape 4000 mc de masă lemnoasă de cea mai bună calitate. În acest sens s-au întocmit operativ trei acte de punere în valoare a masei lemnoase, cu SC Crinex Ret SRL, valorificarea făcându-se prin SC Analia Forest 2007 SRL, unde se spune că este asociată cu 50% şi soacra şefului de ocol Viorel Dode. Şi uite aşa s-a „valorificat” ditamai afacerea, şi s-ar mai fi valorificat poate şi astăzi, dacă noul şef al Direcţiei Silvice Piteşti, Gheorghe Davidescu, cel care ne-a povestit şi nouă cum au stat lucrurile, nu descoperea jaful şi nu lucra acum de zor la o mândreţe de sesizare penală la DNA.