Direcţia Anticorupţie l-a infiltrat în reţea pe Fănel Proca, edilul din Berevoieşti, care a purtat pe el tehnică de înregistrare
Dacă de poliţişti, politicieni, manelişti şi rromi analfabeţi, aţi auzit ca fiind implicaţi în mafia permiselor, la un primar infiltrat de ofiţerii DGA în structura reţelei, chiar că nu v-aţi fi gândit. Ei bine, o figură aparte în acest dosar de corupţie face primarul din Berevoieşti, Fănel Gigel Proca. Ca să scape de puşcărie, primarul a devenit denunţător. Asta după ce iniţial declarase că suma de 65.000 euro găsită în fişetul lui Traian Proca, vărul său şi unul dintre poliţiştii reţinuţi în lotul permiselor, sunt daţi de el. Cel supranumit şi Fane Toacă a umblat vreme de o lună cu aparatură de înregistrare video-audio pe el, iar printre cei pe care i-a dat în gât se numără doi verişori, soţia unuia dintre aceştia şi avocatul piteştean Bogdan Dorcea.

Primarul din Berevoieşti a dat poligraful peste cap

Agentul şef Traian Proca, verişorul primarului din Berevoieşti, avea calitatea de examinator la proba de traseu în cadrul Serviciului Permise. Contra unei şpăgi, acesta -avea rolul să nu ridice nici un fel de probleme candidaţilor care îşi cumpăraseră examenul. Au fost numeroase cazurile în care examinatorul Traian Proca nici măcar nu i-a văzut la faţă pe unii dintre candidaţi, consemnând în fals, în fişa de examen, că respectivii au susţinut proba de traseu şi au abilităţi de conducători auto. Traian Proca nu a făcut însă parte din primul lot de reţinuţi de la Serviciul Permise, fiind încătuşat câteva zile mai târziu. Surpriza cea mare a venit în momentul în care ofiţerii DGA i-au percheziţionat biroul şi au găsit într-un fişet suma de 65.000 euro, 200 USD şi 120.000 lei noi. Neavând cum să justifice aceste sume uriaşe, poliţistul le-a declarat anchetatorilor că cei 65 de mii de euro aparţin unui verişor de-al său, nimeni altul decât primarul din Berevoieşti, Fănel Proca, care i-ar fi dat aceşti bani ca să-i cumpere o maşină din Germania. Ştiind că banii provin din şpaga pentru permise, anchetatorii au intrat, totuşi, în jocul poliţistului, dându-i impresia că-l cred. Considerând că i-a dus de nas ofiţerii DGA, agentul şef  Traian Proca a luat legătura imediat cu verişorul său, primarul din Berevoieşti, şi a încercat să-şi construiască un alibi. Mai exact, Traian i-a cerut primarului ca, în momentul în care va fi chemat la confruntări, să susţină că cei 65 de mii de euro găsiţi în fişet îi aparţin şi erau destinaţi achiziţionării unei maşini din Germania. Numai că cei doi verişori n-au mai apucat să stea faţă în faţă, deoarece poliţistul Traian Proca a fost reţinut, urmând să fie cercetat în stare de arest.


Cum a luat naştere „Agentul Toacă”

Şi totuşi, primarul din Berevoieşti a fost chemat la audieri. Băiat serios, cel supranumit Fane Toacă şi-a ţinut în prima fază cuvântul dat vărului său, luând în braţe varianta că el i-ar fi împrumutat poliţistului cei 65 de mii de euro găsiţi în fişetul acestuia. Înainte să dea declaraţia, procurorul Viorel Cerbu de la DNA Bucureşti i-a cerut lui Toacă să gândească bine ce declară, că scrisul rămâne şi riscă să devină complice, dacă minte. Toacă, nu şi nu, a ţinut-o înfiptă că banii sunt ai lui. Din acel moment, procurorul l-a făcut praf şi pulbere pe primar. I-a cerut mai întâi să scrie în ce dată şi unde i-a înmânat  vărului său banii. Apoi au urmat alte câteva întrebări încrucişate pentru ca, la final, procurorul să-l întrebe abrupt pe primar dacă banii au fost daţi prin transfer bancar sau cash. În momentul în care Fănel Proca a susţinut că i-a dat vărului său banii în numerar, procurorul l-a întrebat şi în ce bancnote au fost cei 65.000 de euro. Proca a susţinut că în bancnote mari, de 500 de euro, numai că, la numărătoare, i-au ieşit bietului primar vreo 110.000 euro. Dus şi la detectorul de minciuni, primarul din Berevoieşti a dat aparatul peste cap. După ce procurorii i-au dat drumul acasă, nu înainte de a-i pune în vedere să nu părăsească ţara în următoarea perioadă, Fănel Proca a cedat psihic. O noapte de coşmaruri şi primarul s-a prezentat singur, a doua zi, la sediul DGA Argeş. Odată intrat în biroul comisarului şef Dan Nicolae, Proca i-a spus acestuia că a visat urât toată noaptea, că îi e teamă de puşcărie şi, prin urmare, vrea să dea o altă declaraţie, fiindcă în prima a minţit. Apoi primarul s-a pus pe scris, povestind cum i-a cerut vărul său să mintă în legătură cu cei 65.000 de euro. Ba şi-a cerut şi scuze că scrie urât, motivând că nu i-a plăcut cartea deloc: „Carte trebuie să ştie profesorii nu eu, care conduc nişte babe”. După ce a terminat de scris, primarul din Berevoieşti a fost înştiinţat de anchetatori că, dacă vrea să scape pe deplin, trebuie să coopereze cu ei şi în continuare. Prin urmare, echipat cu tehnică de înregistrare, trebuia să-i contacteze în zilele următoare pe mai mulţi membri ai reţelei ca să-i dea în vileag. Aşa au picat în plasa „investigatorului sub acoperire” Fane Toacă un alt verişor de-al său, Florian Proca, dar şi soţia poliţistului arestat, plus  avocatul acestuia, Bogdan Dorcea. Conform înregistrărilor în mediul ambiental efectuate de „agentul” Toacă, cei trei i-au propus să semneze o chitanţă în alb pe care urma s-o completeze în arest şi Traian Proca. Finalmente, această hârtie trebuia să ţină loc de contract de împrumut pentru cei 65.000 de euro. Când au mers să depună respectiva hârtie ca probă la dosar, cei trei au avut neplăcuta surpriză să constate că ofiţerii DGA aveau deja imagini şi înregistrări cu tot ce plănuiseră. Aşa s-a scris istoria acestui denunţ. Prin urmare, agentul Toacă îşi îndeplinise misiunea.


Înscrisurile care confirmă denunţul primarului

În rechizitoriul la „Dosarul permiselor” există un paragraf care confirmă că primarul din Berevoieşti a devenit denunţător. Cei trei căzuţi în plasa lui Fănel Proca au calitatea de „făptuitori”, de unde rezultă că ei vor răspunde penal pentru complicitate cu poliţistul Traian Proca, aflat deja în arest. Cei trei urmează să fie cercetaţi într-un dosar separat, disjuns din cel al Mafiei permiselor. În acest dosar, care se află în lucru şi din acest motiv nu poate fi făcut public, se vor regăsi cu siguranţă, ca probe, atât denunţul primarului din Berevoieşti, cât şi înregistrarile efectuate de „agentul sub acoperire” Fane Toacă.


- Încheierile de şedinţă nr. 36 şi 37/15.07.2008 ale Curţii de Apel Bucureşti confirmă ordonanţa din 13.07.2008 şi autorizează pe o perioadă de 28 de zile, de la 15.07.2008 la 11.08.2008, interceptarea şi înregistrarea audio-video a convorbirilor purtate în mediu ambiental de denunţătorul PROCA GIGI FĂNEL sau de alte persoane cu făptuitorii PROCA FLORIAN  şi DORCEA BOGDAN sau cu alte persoane şi a convorbirilor telefonice purtate de denunţător de la postul telefonic nr. 0741. 221. 010, şi de făptuitorul PROCA FLORIAN  de la posturile telefonice utilizate de acesta nr. 0745.186.849 şi 0741.371.761, împreună cu autorizaţiile aferente...).


- Proces-verbal de ridicare de înscrisuri din 11.07.2008 de la PROCA GIGI FĂNEL, privind un document intitulat ˝contract de împrumut ˝ (vol. 15, filele 180-181);


- Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 229258 din 14.07.2008 întocmit de M.I.R.A.-D.G.P.M.B., privind comportamentul simulat al martorului PROCA GIGI FĂNEL (vol. 15, filele 211-213);


- Denunţul şi declaraţiile martorului  PROCA GIGI FĂNEL  (vol. 100, filele 7 - 15);


Vărul primarului era supravegheat de mai multă vreme

Referitor la agentul principal şef Traian Proca, trebuie spus că acesta se afla de mai mult timp în vizorul ofiţerilor de la Anticorupţie. Acest poliţist era unul dintre cei mai influenţi oamenii din reţea, dovadă că nu se încurca cu mărunţişuri, după cum reise din înregistrările făcute de ofiţerii DGA. O anume Doina Bădulici, zisă şi preoteasa din Stâlpeni, e cea care-i racola clienţi, alţii decât cei proveniţi din interiorul reţelei. Iată ce îi spunea aceasta unui client care dorea să obţină permisul ajutat de Traian Proca:


- Doina Bădulici: „De la întâi bagă calculatoarele, la revedere! Şi au pierdut şi ăştia (n.n. - referire la funcţionarii de la S.P.C.R.P.C.I.V. Argeş) şpăgile! Tu ştii  ce-i acolo? Zici că-i coadă la… pâine..., (n.n. - după care Doina Bădulici şi-a exprimat îndoiala în legătură cu faptul că inculpatul  Proca Traian va fi de acord să primească numai 1.500 euro şi nu întreaga sumă de 3.000 euro, afirmând că acesta are foarte mulţi bani şi nu este interesat de sume mici de bani).



- Doina Bădulici într-o discuţie telefonică cu poliţistul Traian Proca: „...după masă vine persoana aia, ştii tu, ce aveam noi ... când o faci, mâine sau (n.n. învinuita se interesa când îl va programa inculpatul la examen pe denunţător).


Pentru că avuseseră loc primele arestări de la Serviciul Permise, iar un client nu a mai putut să susţină examenul pentru care plătise în avans 2000 de euro, între poliţistul Traian Proca şi Doina Bădulici are loc următoarea discuţie telefonică:


Traian Proca: Da, o să-i dăm banii înapoi, nu-i problemă... în lei o să-ţi aduc banii şi ţi-i las la Mica şi te sună Mica şi dai pe la ea, eu nu te sun, nu zic nimic... Trebuie să scot dosar, n-am ce să … asta e… poate chiar dimineaţă ţi-i las, dar nu ştiu, să vedem dacă ajung, că am cardu’ undeva pus… Da’ nu-i nici o problemă, ia uite, na, cum să nu-i dau banii înapoi omului?”


Referitor la percheziţia din biroul său, dar şi la banii găsiţi, 65.000 de euro, 120.000 lei noi şi 200 USD, poliţistul Traian Proca i-a spus complicei sale Doina Bădulici: „…nişte dosare cu bani în ele… decât ce e bine, că ăia mi-a dat banii mie, m-ai înţeles, cum ţi i-ar fi dat ţie şi tu mi-ai dat mie banii ... n-am nici o treabă, tu ai depus dosaru’ la ghişeu, mi-ai dat ceva? Nu.., Astfel că, dacă va fi nevoie o să zic că:  da, bă, ştiu că e... nu.. zic: jură, fir-ai al dracu’ să fii, dacă mi-ai dat tu mie vreun leu!... adică, n-are cum să … chiar dacă ar zice, deci, eu ştiu că nu e adevărat... deci, banii care mi i-a găsit, într-adevăr pentru aşa ceva era, da’ nu mi-i dăduse omu’...  mi-i dăduse altcineva... ”.