Membrii comisiei care cercetează abuzurile la Berevoeşti, ameninţaţi cu moartea de interlopi
La audienţele ţinute de prefectul Marcel Proca la Câmpulung, marţi, 7 iulie, printre cele 21 de persoane care voiau să-şi expună doleanţele, s-a aflat şi o delegaţie de aleşi locali de la Berevoeşti, condusă de viceprimarul Ion Lăcău. După tentativa eşuată de înlocuire a secundului său de la conducerea Primăriei Berevoeşti, cu toate că este coleg de partid cu Lăcău, ultima găselniţă a lui Gigi Fănel Proca este desfiinţarea Consiliului Local. Pentru acest lucru, vrea să organizeze un referendum, iar

primii paşi i-a făcut deja: a strâns 1.146 de semnături şi a trimis un memoriu prefectului, prin care l-a informat despre intenţia sa. Auzind ce pune la cale „Toacă”, vicele şi câţiva consilieri au venit într-un suflet la Câmpulung, să se plângă lui Marcel Proca.            

Membrii comisiei care cercetează abuzurile, ameninţaţi cu moartea de interlopi

Liberalul Ion Lăcău îi povestea prefectului că lucrurile au mers bine şi s-au înţeles de minune, până când s-a întâmplat accidentul. De atunci, a început calvarul, susţine acesta. Reamintim că primarul Gigi Fănel Proca a suferit un atac cerebral, care l-a ţinut departe de Primărie mai multe luni. „Eu urmăresc îndeaproape ce se întâmplă acolo”, a declarat prefectul, amintind de conflictul iscat de „autoîmproprietărirea” rromilor de la Gămăceşti, pentru potolirea cărora a alertat întreaga Poliţie, la care se adaugă proiectul integrat, pe care aleşii, preocupaţi de certuri şi intrigi, riscau să-l piardă. „Urmăresc şi situaţia din Consiliul Local.”, a continuat el. Ţinând cont de faptul că după delegaţia de la Berevoeşti mai erau zece persoane, care aşteptau să intre la prefect, acesta i-a invitat pe consilieri să vină la Prefectură, unde, dacă este nevoie, le va aloca o zi întreagă pentru discuţii.

În scurt timp, dialogul între berevoeşteni şi şeful Prefecturii, pe marginea „Listei lui Toacă”, s-a aprins, întrucât primii contestau semnăturile. „Hai să presupunem că facem referendum. Tot el iese!”, a afirmat directorul Prefecturii Argeş. „La ora actuală, acolo există un conflict. Eu mă implic şi încerc să fac cumva, ca să vă înţelegeţi. Sensul înţelegerii este spre binele localităţii, că, până la urmă, asta urmărim, nu interesele primarului sau ale viceprimarului. Voi sta de vorbă şi cu el, şi cu dumneavoastră, ca să punem lucrurile la punct. Dar cert este că, la ora actuală, vă daţi la picioare unul altuia. Am şi eu informaţiile mele, sunt la curent, vă daţi seama că ştiu. Mă interesează, pentru că situaţia este cum este, tensionată, dar nu e bine ce se întâmplă. Sigur că şi starea primarului produce alte probleme, dar primarul este ales în mod legal. Dacă dumneavoastră aveţi posibilitatea şi forţa, puteţi arăta că primarul nu-şi mai poate îndeplini prerogativele, dar nu ştiu dacă puteţi să obţineţi pentru acest lucru tot sprijinul populaţiei. De ce v-ar deranja un referendum?”, i-a întrebat pe consilierii locali Marcel Proca.

În acel moment, profesorul Robert Badea, preşedintele comisiei stabilite de Consiliul Local, care se ocupă cu cercetarea abuzurilor săvârşite în comuna Berevoeşti, eticheta referendumul drept: „Ultima acţiune a primarului Gigi Fănel Proca de a ne intimida şi de a ne face să acceptăm abuzurile sale. De când s-a îmbolnăvit, acum şase luni, domnul primar este în imposibilitate de a lucra opt ore pe zi la Primărie. Lucrează prin intermediari, făcând tot felul de abuzuri. Dintotdeauna se întâmplă, dar eu vorbesc doar despre ultimele şase luni. S-a ajuns să primim ameninţări din partea unor interlopi, care au venit să ne spună că, dacă nu-l lăsăm pe primar, o să ne omoare.”
Prefectul le-a recomandat, pentru că sunt aleşi locali, să acţioneze, fără nici o ezitare, la Poliţie, la Parchet, deoarece astfel de cazuri nu sunt de tolerat.

Consilierul personal semnează în locul lui Gigi Fănel Proca

Însă aceştia au continuat şi au prezentat şi alte lucruri de care s-au lovit în momentul în care au dorit să intre în posesia documentelor. „Acţiunea cu referendumul este un mod de a ne şantaja pe noi, consilierii, în special comisia, ca să renunţe la cercetări. Am intrat în documente, sunt foarte multe ilegalităţi. Cum vă explicaţi faptul că a dispărut registrul pe Legea 247? Am depus cerere la domnul primar, pentru a ne prezenta aceste documente. De teama primarului, mulţi funcţionari refuză să ne pună la dispoziţie toate actele pe care le cerem.”, a continuat Robert Badea. 
Vicele Ion Lăcău s-a plâns de faptul că, fără semnătura secretarului şi fără hotărârea Consiliului Local, care a aprobat organigrama, Gigi Fănel Proca a angajat încă trei persoane în Primărie. „Noi, în Consiliu, am luat hotărârea să fie “îngheţate” posturile, pe motiv că nu sunt bani.” La această nemulţumire a colegilor lui Fănel Proca, din administraţia publică locală, prefectul a afirmat că el are dreptul să-şi angajeze consilieri personali, fiind ca un fel de cancelarie a primarului.

Revenind la referendumul lui Proca, preşedintele Comisiei de Abuzuri, Robert Badea, ne-a declarat că, marţi, l-a abordat pe primar şi i-a solicitat motivele, în scris, cum le-a prezentat prefectului. „El a zis că nu se mai înţelege cu membrii Consiliului Local şi cu viceprimarul, că hotărârile sale nu au trecut. Eu, atunci, i-am cerut exemple de hotărâri pe care le-a înaintat Consiliului Local şi pe care le-am respins noi, să vedem dacă sunt legale sau nu. Lucrurile sunt grave, există foarte multe nereguli, începând cu iulie 2004, până în prezent. Astăzi (n.r. miercuri), nu este la Primărie, cum n-a fost nici ieri, dar în condica de prezenţă este semnat. Vine rar la Primărie, câte 5 minute. Din martie, de când sunt eu consilier, la şedinţele de Consiliu a venit de trei ori, a stat câte 4-5 minute şi a plecat, pe motiv că îi este rău.”, a precizat Robert Badea.
După scandalul iscat în toată presa, cum că şoferul lui “Toacă” ar conduce Primăria, el având ştampilă şi drept de semnătură, acum, potrivit declaraţiilor preşedintelui Comisiei de Abuzuri, prerogativele ar fi fost preluate de consilierul personal al primarului, Cornel Chiţu. „Salariaţii Primăriei se duc şi se roagă de el, ca să ştampileze ceva. Cornel Chiţu este şi consilier local, şi aşa-zis consilier personal. A fost viceprimar, în timpul primului mandat al lui Proca, a fost demis ilegal, a dat în judecată Primăria, a câştigat, iar noi am cheltuit anul acesta în jur de 200 de milioane, banii din urmă.”, a mai spus Badea.
Până în acest moment, „Toacă” a strâns 1.146 de semnături, pe care consilierii, nemulţumiţi, vor să le verifice, întrucât „cetăţenii au fost minţiţi.” Ei susţin că primarul s-a folosit de faptul că erau oameni bătrâni, care n-au ştiut pentru ce semnează, altora li s-a promis apă, au fost şi cazuri în care unul a semnat pentru mai mulţi membri ai familiei etc. „Domnul primar nu este capabil să conducă Primăria, din punct de vedere fizic şi al capacităţilor intelectuale.”, a încheiat delegaţia de la Berevoeşti. Deocamdată, prefectul i-a asigurat că va discuta cu primarul şi, cel mai probabil, va dispune un control în comuna Berevoeşti.